Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, August 16, 2013

Tudung Batrisyia

Assalamualaikum Semua...

Bulan ni rajin pulak nak kongsi cerita.. kali ni pasal tudung Batrisyia pulak.
Balik kampung haritu tertinggal tudung lagi..setakat ni dah dua tudung tertinggal..masa balik lupa pulak nak cari. Bila dah balik sini mula la sibuk cari tudung nak ke sekolah. Kebetulan minggu ni masih lagi cuti sekolak, jadi tak best pulak kalau pakai tudung sekolah dengan baju biasa..jadi umi yang masih belum start menjahit (padahal ada lagi tempahan tak jahit..mood raya kununnyaa), mula la menyelongkar kotak2 lama..dan jumpa la baki kain lyra masa rajin jahit tudung sendiri dulu2... gambar bawah ni yang berbaki, rupaya yang tak potong langsung pun ada lagi..tapi dah tak minat pulak nak buat lagi sebab takde mood lagi nak pakai..hehehe. Dok pikir-pikir buat kain kembang pun ok gak ni.. (pikir je pun dah kira ok la, jadinya belum tentu)..


Sambil-sambil mencari kain, sambil-sambil jugak mengemas bilik menjahit tu..rupaya dah dua plastik kain perca nak kena buang..dulu sayang konon, tapi kain cotton tetap ku simpan..penting tu. Orang lain kemas rumah sebelum raya, saya mengemas lepas raya..ok la kot..raya kan kat kampung

Walaupun kat atas tu tunjuk banyak kain, tapi saya buat satu jer dulu....sebab dah malam dan nak pakai esoknya..so jangan tamak..

Dah siap potong, terus jahit...tapi bahagian tepi tu memang malas nak jahit mesin lurus sebab kain ni payah nak jahit..dia main lompat-lompat pulak. Pikir punya pikir teringat dulu pernah beli tapak jahit tepi halus..apakata cuba dulu..sebelum ni memang tak guna sebab nak kena tukar setting..leceh wooo..(rasa macam nak beli lagi satu je kan..agaknya bila la boleh dapat)..


siap potong

Bila dah try, wahhh..boleh guna rupanya walaupun tak tukar setting, tapi agak besar dari biasa la..takpe kan Batrisyia..masih lagi dalam ketegori jahit halus tuu (sedapkan hati)..hehehehe

Inilah hasilnya...

jahit tepi halus mesin sendiri


siapp!!



Monday, August 12, 2013

Persiapan Aidilfitri 1434 H

Assalamualaikum...
Dah 5 hari raya..dalam bilik ni hanya ada 2 orang je yang bekerja..yang lain masih mood berhari raya. Kami sekeluarga dan sampai sini sejak jumaat malam lagi..amat lengang putrajaya..blok rumah jangan cakap la..ada jugak 1 @ 2 wakil rumah yang nampak cahaya..

sebenarnya bukan nak cerita pasal lepas raya..tapi pasal tudung chiffon 2 layer yang pertama kali try buat..
lagi seminggu nak raya baru pi Jakel cari kain..orang tak payah cakap la..walaupun lagi seminggu tapi masih ramai, tapi yang ramainya beli baju melayu dan baju yang dah siap. Baju melayu dah tentu la baju Aaron Aziz yang paling ramai dok pilih..sampai nak jalan pun payah..

Dah lama teringin nak jahit tudung 2 layer @ 3 layer sendiri tapi takde masa nak pi cari kain..bukan sibuk sangat pun..tapi macam alang2 pulak pi shah alam semata-mata nak beli kain tu jeee..(tapi kalau benda dan minat sangat sanggup je pi :)..

Senang Jakel ni...pekerja kat situ akan ikut kita sampai selesai cari semua kain..tempat lain tak tau pulak macam mana sebab jarang pergi. Mula2 nak ambik kain cotton silk, tapi mahal kot..so pilih la cotton lain (dah lupa nama). Rasanya macam tak berapa sesuai kain cotton untuk badan macam saya tapi redah je la..asalkan selesa kann...Cadangan asal nak beli shawl tapi tergatal mulut pulak pi tanya ada chiffon untuk tudung tak? Sekali dia tunjuk kain...wahhh rambang mata kott..macam nak ambik banyak2 jaaa..nasib baik RM bawak cukup2 ja..selamattt..dalam kepala dok pikir nak buat shawl la, 2 layer la..3 layer laa..huhuhhu..tamak

Akhirnya lagi 2 hari nak balik kampung..jadi jugak lah tudung 2 layer tersebut..brooch tu dapat pulak RM10 untuk 2..murah kan... try 2 layer dulu..takut pulak tak jadi kalau buat 3 layer..yang penting mesti sedondon untuk umi dan batrisyia..untuk adik tahun depan ye..

pandangan depan

pandangan sisi

Muka dah penat berjalan satu kampung, tudung pun dah senget2

pasal baju pulak..asalnya nak jahit biasa je..tapi terpengaruh tengok baju Min dengan border lace...siap letak kat hanger gantung depan pintu sebab nak tengok border lace tu..akhirnya terbeli jugak masa pi kedai nak jahit tepi tudung. Takde pilihan sangat pun..tapi nasib ada jugak yang berkenan. Untuk Batrisyia dan Najihah, umi kongsi lah yee..sorang kat tangan, sorang kat bawah baju...tapi setelah petang 1 Syawal Batrisyia terperasan bajunya takde bunga di bawah!! Jenuh la Umi nak bagi jawapan...


sekian untuk entry kali ini..SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR DAN BATIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...