Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, September 26, 2013

Ramadhan Competition

Assalamualaikum..
Hari ni nak share sikit akiviti Batrisyia kat Tadika Alif Ceria..
Bulan Ramadhan lepas Batrisyia ada terlibat dengan competition antara semua cawangan. Anak Umi bertanding solat terawih. Ini program tadika sahaja so parents tak dapat la nak tengok..

Gambar ni saya ambik kat FB Alif Ceria..mohon share yer teacher..thanks a lot sudi upload untuk tatapan ibu bapa..
Jom cuci-cuci mata tengok telatah anak-anak kecil ini









Dapat hadiah tapi tak tau la ada nombor ke tak sebab bila tanya sapa menang...Batrisyia tak bagi jawapan..huhhuhuhu


Tuesday, September 24, 2013

tudung 2 layer & shawl

Assalamualaikum..
Mood nak tambah koleksi tudung datang lagi...koleksi la sangat kann...
kali ni saya cuba buat shawl dan tudung 2 layer tanpa awning.

Asalnya kain 2 tone ni terjumpa kat Nagoya dah lama dah..tapi terbeli 1 meter pulak. Konon-konon nak buat tudung 4 segi tapi bila lipat-lipat macam pendek pulak. Jadinya saya potong 2 dan sambung balik maka jadilah shawl yang panjangnya 2 meter..puaslah nak lilit-lilit...

 ada lagi 2 meter x tau nak buat apa


Kain untuk tudung 2 layer tu pulak beli sama dengan tudung hari raya lepas tapi baru sekarang nak buat..sebab daah takde awning keras terpaksalah buat ala syria je..tapi kan takde awning lagi senang nak basuh.

Kali ni jahit tepi kat rumah jugak sebab alang-alang pulak nak pi kedai semata-mata nak jahit tepi. Nak keluar rumah dah kena kira bajet minyak berbaloi ke tak..huhuhuhhu. Dengan semangat kerajinan yang tinggi (kalau rendah memang tak jadi la..), terpaksa jugak tukar setting mesin jahit tepi tu untuk dapatkan kehalusan yang bagus...dan Alhamdulillah..menjadi la jugak..lebih baik dari setting sebelum ini. Apalagi, mesti la kena buat SOP bertulis (sblm ni asyik ingat2 lupa sebab SOP maya), nanti senang nak ubah bila-bila masa kan..

Inilah hasil dah siap..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...